Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2018-12-11 |
タイトル |
|
|
タイトル |
メタボ対策料理レシピ発想支援方法に関する一考察 |
|
言語 |
ja |
タイトル |
|
|
タイトル |
A Note on supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome |
|
言語 |
en |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
メタボリックシンドローム |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
料理レシピ発想支援 |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
メタボ対策 |
キーワード |
|
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
食材シソーラス |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
metabolic syndrome |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
supporting method for making recipe |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
measure against metabolic syndrome |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
food material thesαurus |
資源タイプ |
|
|
資源 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
タイプ |
journal article |
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
open access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
著者 |
前田, 康成
桝井, 文人
吉田, 秀樹
鈴木, 正清
|
著者別名 |
|
|
|
識別子Scheme |
WEKO |
|
|
識別子 |
90035 |
|
|
姓名 |
Maeda, Yasunari |
|
|
言語 |
en |
著者別名 |
|
|
|
識別子Scheme |
WEKO |
|
|
識別子 |
90036 |
|
|
姓名 |
Masui, Fumito |
|
|
言語 |
en |
著者別名 |
|
|
|
識別子Scheme |
WEKO |
|
|
識別子 |
90037 |
|
|
姓名 |
Yoshida, Hideki |
|
|
言語 |
en |
著者別名 |
|
|
|
識別子Scheme |
WEKO |
|
|
識別子 |
90038 |
|
|
姓名 |
Suzuki, Masakiyo |
|
|
言語 |
en |
抄録 |
|
|
内容記述タイプ |
Abstract |
|
内容記述 |
本研究では,メタボリックシンドローム対策の料理レシピの新たな候補を自動生成するためのメタボ対策料理レシピ発想支援方法の検討を行う.メタボ対策料理レシピ発想支援方法では, 既存の料理レシピを元データとして使用する.既存の料理レシピに含まれる食材を,元の食材よりも低カロリーで,かつ代替してもおいしく食べられるような食材で代替することによって, メタボ対策料理レシピの新たな候補を生成する.各食材について, その食材がどのような食材より低カロリーで, かつ代替してもおいしく食べられるかに関する情報を集めた食材シソーラスを準備し, メタボ対策料理レシピ発想支援方法で利用する.提案方法を実データに適用し, 数例ではあるが実際に元レシピよりも低カロリーの新たな料理レシピ候補を生成できることを確認した. |
抄録 |
|
|
内容記述タイプ |
Abstract |
|
内容記述 |
In this research we study a supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We use existing recipes in order to make new recipes for a measure against metabolic syndrome. Some food materials which have less calories, are used in new recipes for a measure against metabolic syndrome instead of original food materials in existing recipes. We make a food material thesaurus. The food material thesaurus is used in the supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We show effectiveness of the proposed method by some experiments. |
書誌情報 |
バイオメディカル・ファジィ・システム学会誌
巻 13,
号 1,
p. 81-86,
発行日 2011
|
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
EISSN |
|
収録物識別子 |
2424-2578 |
DOI |
|
|
|
識別子タイプ |
DOI |
|
|
関連識別子 |
10.24466/jbfsa.13.1_81 |
権利 |
|
|
権利情報 |
c 2011 Biomedical Fuzzy Systems Association |
出版者 |
|
|
出版者 |
バイオメディカル・ファジィ・システム学会 |
著者版フラグ |
|
|
言語 |
en |
|
値 |
publisher |
出版タイプ |
|
|
出版タイプ |
VoR |
|
出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |