@article{oai:kitami-it.repo.nii.ac.jp:00008670, author = {前田, 康成 and 桝井, 文人 and 吉田, 秀樹 and 鈴木, 正清}, issue = {1}, journal = {バイオメディカル・ファジィ・システム学会誌}, month = {}, note = {本研究では,メタボリックシンドローム対策の料理レシピの新たな候補を自動生成するためのメタボ対策料理レシピ発想支援方法の検討を行う.メタボ対策料理レシピ発想支援方法では, 既存の料理レシピを元データとして使用する.既存の料理レシピに含まれる食材を,元の食材よりも低カロリーで,かつ代替してもおいしく食べられるような食材で代替することによって, メタボ対策料理レシピの新たな候補を生成する.各食材について, その食材がどのような食材より低カロリーで, かつ代替してもおいしく食べられるかに関する情報を集めた食材シソーラスを準備し, メタボ対策料理レシピ発想支援方法で利用する.提案方法を実データに適用し, 数例ではあるが実際に元レシピよりも低カロリーの新たな料理レシピ候補を生成できることを確認した., In this research we study a supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We use existing recipes in order to make new recipes for a measure against metabolic syndrome. Some food materials which have less calories, are used in new recipes for a measure against metabolic syndrome instead of original food materials in existing recipes. We make a food material thesaurus. The food material thesaurus is used in the supporting method for making recipe for a measure against metabolic syndrome. We show effectiveness of the proposed method by some experiments.}, pages = {81--86}, title = {メタボ対策料理レシピ発想支援方法に関する一考察}, volume = {13}, year = {2011} }