@article{oai:kitami-it.repo.nii.ac.jp:00007930, author = {伊藤, 英信 and 外山, 寛之 and 畦田, 文博 and 二俣, 正美 and 高橋, 順一 and 岸, 政美}, issue = {4}, journal = {廃棄物学会論文誌}, month = {}, note = {甜菜製糖工場から大量に排出されるライムケーキを有効利用するために, その固化方法および固化体の機能性について検討した。その結果, ライムケーキに助剤として水酸化カルシウム, および貝殻粉末を加え, 水蒸気一炭酸ガス雰囲気中150℃で処理することによって最大19.6MPaの圧縮破壊強度をもつ固化体を得ることができた。一方, ライムケーキは比表面積32m2/g, 半径1.5-2.5nmの細孔をもつ多孔体であり, その固化体は自律型調湿機能をもち, 内装用建材としての応用に期待できることがわかった。 In order to utilize the lime cake discharged from beet sugar factories effectively, we studied solidification methods and humidity self-control characteristics. We found that a solidified substance with high compressive strength (ca.19.6 MPa) can be obtained by heating a green compact consisting of lime cake, calcium hydroxide and scallop powder at 150°C in a steam-CO2 atmosphere. In addition, lime cake has a high specific surface area (32m2/g) and pore radius of 1.5-2.5nm. We investigated the water vapor adsorption-desorption characteristics of the solidified substance. As a result, we consider it to be a candidate for humidity regulating materials and expect its application in building wall materials.}, pages = {280--286}, title = {ライムケーキの低温固化と調湿機能の評価}, volume = {16}, year = {2005} }